top of page

Raziskave akupunkture

Kaj kažejo raziskave o učinkovitosti akupunkture?

Raziskave so pokazale, da lahko akupunktura pomaga pri več bolečinah, vključno z bolečinami v hrbtu ali vratu, bolečinah v kolenu, povezanih z osteoartritisom, in pooperativnih bolečinah. Pomaga lahko tudi pri lajšanju bolečin v sklepih, povezanih z uporabo zaviralcev aromataze, ki so zdravila, katera uporabljajo pri bolnikih z rakom dojk. 

Analiza podatkov iz 20 študij (6 376 udeležencev) o ljudeh z bolečinami (bolečine v hrbtu, osteoartritis, bolečine v vratu ali glavoboli) je pokazala, da so se koristni učinki akupunkture pri vseh boleznih, razen pri bolečinah v vratu, nadaljevali še eno leto po koncu zdravljenja.

Ne samo pri bolečinah, akupunkturo so preučevali tudi pri še vsaj 50 drugih zdravstvenih težavah. Obstajajo dokazi, da lahko akupunktura pomaga pri lajšanju simptomov sezonske alergije, stresne inkontinence pri ženskah ter slabosti in bruhanja, povezanih z zdravljenjem raka. Pomaga lahko tudi pri lajšanju simptomov in izboljšanju kakovosti življenja pri ljudeh z astmo, vendar ni dokazano, da bi izboljšala delovanje pljuč.

Library
Urinary Incontinence
Back or Neck Pain

Bolečine v hrbtu in vratu

 • V pregledu iz leta 2018 so podatki iz 12 študij (8 003 udeležencev) pokazali, da je bila akupunktura učinkovitejša od odsotnosti zdravljenja pri bolečinah v hrbtu ali vratu, podatki iz 10 študij (1 963 udeležencev) pa, da je bila akupunktura učinkovitejša od navidezne akupunkture. Razlika med akupunkturo in odsotnostjo zdravljenja je bila večja kot razlika med akupunkturo in navidezno akupunkturo. Učinek akupunkture za lajšanje bolečin je bil primerljiv z učinkom nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAR).

 • V smernicah za klinično prakso, ki jih je leta 2017 izdalo Ameriško združenje zdravnikov (ACP), je bila akupunktura vključena med možnosti brez zdravil, ki se priporočajo kot prva izbira zdravljenja kronične bolečine v križu. Akupunktura je tudi ena od priporočenih možnosti zdravljenja akutne bolečine v križu. Dokazi, ki dajejo prednost akupunkturi pri akutni bolečini v križu, so bili ocenjeni kot slabe kakovosti, dokazi za kronično bolečino v križu pa so bili ocenjeni kot srednje kakovostni.

Osteoartritis

 • V pregledu iz leta 2018 so podatki iz 10 študij (2 413 udeležencev) pokazali, da je akupunktura učinkovitejša kot nobeno zdravljenje bolečine pri osteoartritisu, podatki iz 9 študij (2 376 udeležencev) pa so pokazali, da je akupunktura učinkovitejša od navidezne akupunkture. Razlika med akupunkturo in nobenim zdravljenjem je bila večja kot razlika med akupunkturo in navidezno akupunkturo. Večina udeležencev v teh študijah je imela osteoartritis kolena, nekateri pa osteoartritis kolka. Protibolečinski učinek akupunkture je bil primerljiv z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili.

 • Pregled iz leta 2018 je ocenil 6 študij (413 udeležencev) akupunkture za osteoartritis kolka. Dve študiji sta primerjali akupunkturo z navidezno akupunkturo in ugotovili malo ali nič razlike med njima glede učinkov na bolečino. Druge štiri študije so primerjale akupunkturo z drugimi različnimi načini zdravljenja, vendar jih med seboj ni bilo mogoče zlahka primerjati. Vendar pa je eno od preskušanj pokazalo, da lahko dodatek akupunkture k rutinski oskrbi s strani zdravnika izboljša bolečino in delovanje pri bolnikih z osteoartritisom kolka.

 • Smernice za klinično prakso, ki sta jih leta 2019 izdala Ameriški kolegij za revmatologijo in Fundacija za artritis, pogojno priporočajo akupunkturo pri osteoartritisu kolena, kolka ali roke. V smernici je navedeno, da je bilo največ študij, ki so pokazale koristi, izvedenih za osteoartritis kolena.

Glavobol in migrena

 • Pregled devetih študij iz leta 2020, ki so primerjali akupunkturo z različnimi zdravili za preprečevanje migrene, je pokazal, da je bila akupunktura nekoliko učinkovitejša in da je bila pri udeležencih študije, ki so prejemali akupunkturo, veliko manjša verjetnost, da bodo izstopili iz raziskave zaradi neželenih učinkov kot tisti, ki so prejemali zdravila.

 • Obstajajo dokazi srednje kakovosti, da lahko akupunktura zmanjša pogostost migren (iz ocene 22 študij iz leta 2016 s skoraj 5000 ljudmi). Dokazi iz teh študij tudi kažejo, da je akupunktura morda boljša od navidezne akupunkture, vendar je razlika majhna. Obstajajo dokazi zmerne do nizke kakovosti, da lahko akupunktura zmanjša pogostost tenzijskih glavobolov (iz ocene 12 študij iz leta 2016 s približno 2350 ljudmi).

Miofascialni bolečinski sindrom

 • Miofascialni bolečinski sindrom je pogosta oblika bolečine, ki izvira iz mišic in z njimi povezanega vezivnega tkiva (fascije). Vključuje občutljive vozliče, imenovane "sprožilne točke". Pritisk na te vozliče reproducira bolnikov vzorec bolečine.

 • Kombinirana analiza majhnega števila študij akupunkture za miofascialni bolečinski sindrom je pokazala, da je akupunktura, uporabljena na prožilnih točkah, ugodno vplivala na intenzivnost bolečine (5 študij, 215 udeležencev), akupunktura, uporabljena na tradicionalnih akupunkturnih točkah, pa ni (4 študije, 80 udeležencev). 

Išias

 • Išias vključuje bolečino, šibkost, odrevenelost ali mravljinčenje v nogi, običajno na eni strani telesa, ki jo povzroči poškodba ali pritisk na ishiadični živec – živec, ki se začne v spodnjem delu hrbta in poteka po zadnji strani vsake noge.

 • Dve oceni dokazov iz leta 2015, od katerih je ena vključevala 12 študij s skupno 1 842 udeleženci, druga pa 11 študij s skupno 962 udeleženci, sta pokazali, da je akupunktura lahko koristna pri bolečinah v išiasu, vendar kakovost raziskav ni dovolj dobra, da bi bilo mogoče sprejeti dokončne sklepe.

Pooperativna bolečina

 • Ocena 11 študij bolečine po operaciji iz leta 2016 (s skupno 682 udeleženci) je pokazala, da so imeli bolniki, zdravljeni z akupunkturo ali sorodnimi tehnikami 1 dan po operaciji, manj bolečin in so po operaciji uporabljali manj opioidnih zdravil proti bolečinam.

Bolečina pri raku

 • Pregled 20 študij iz leta 2016 (1 639 udeležencev) je pokazal, da akupunktura ni bolj učinkovita pri lajšanju bolečin pri raku kot konvencionalna terapija z zdravili. Vendar pa je bilo nekaj dokazov, da je lahko terapija z zdravili v kombinaciji z akupunkturo boljša kot samo terapija z zdravili.

 • Skupina zdravil, imenovanih zaviralci aromataze, se je izkazala za koristno pri zdravljenju hormonsko občutljivega raka dojke, vendar lahko zdravila povzročijo bolečine in okorelost sklepov, bolniki pa jih zaradi teh neželenih učinkov včasih prenehajo jemati. Akupunkturo so preučevali, da bi ugotovili, ali pomaga pri tej vrsti bolečine. 

  • V pregledu 5 študij (181 udeležencev) akupunkture pri bolečinah v sklepih, ki jih povzročajo zaviralci aromataze, pri bolnicah z rakom dojk iz leta 2017 je bilo ugotovljeno, da lahko 6 do 8 tednov zdravljenja z akupunkturo pomaga zmanjšati bolečine. Vendar so posamezne študije vključevale le majhno število žensk ter uporabljale različne tehnike akupunkture in metode merjenja, zato jih je bilo težko primerjati.

  • Večja študija iz leta 2018 je vključevala 226 žensk z zgodnjim stadijem raka dojke, ki so jemale zaviralce aromataze. Študija je pokazala, da so ženske, ki so prejemale 6-tedensko zdravljenje z akupunkturo dvakrat na teden, poročale o manj bolečinah v sklepih kot udeleženke, ki so prejele navidezno akupunkturo ali je niso prejele.

Kronični prostatitis/sindrom kronične medenične bolečine

 • Kronični prostatitis/sindrom kronične medenične bolečine je stanje pri moških, ki vključuje vnetje prostate ali blizu nje; njegov vzrok je nejasen.

 • Pregled 3 študij (skupaj 204 udeležencev) je pokazal, da lahko akupunktura zmanjša simptome prostatitisa v primerjavi z navideznim postopkom. Ker je bilo spremljanje udeležencev študije razmeroma kratko in je bilo število študij in udeležencev majhno, ni mogoče doseči dokončnega zaključka o učinkih akupunkture.

Sindrom razdražljivega črevesa

 • Pregled 41 študij (3 440 udeležencev) iz leta 2019 je pokazal, da akupunktura ni bila nič bolj učinkovita od navidezne akupunkture za simptome sindroma razdražljivega črevesja, vendar je bilo nekaj dokazov, da je akupunktura lahko koristna, če se uporablja poleg drugih oblik zdravljenja.

Fibromialgija

 • Pregled 12 študij (824 udeležencev) iz leta 2019 pri ljudeh s fibromialgijo je pokazal, da je akupunktura bistveno boljša od navidezne akupunkture za lajšanje bolečin, vendar so bili dokazi nizke do zmerne kakovosti.

Sezonske alergije (alergijski rinitis ali seneni nahod)

 • Ocena 13 študij akupunkture za alergijski rinitis iz leta 2015, ki je vključevala skupno 2 365 udeležencev, je predstavila dokaze, da lahko akupunktura pomaga pri lajšanju simptomov nosu. Udeleženci študije, ki so bili deležni akupunkture, so imeli tudi nižje ocene zdravil (kar pomeni, da so uporabljali manj zdravil za zdravljenje simptomov) in nižje ravni imunoglobulina E (IgE), vrste protiteles, povezanih z alergijami, v krvi.

 • Smernica za klinično prakso iz leta 2014 Ameriške akademije za otolaringologijo – kirurgija glave in vratu je akupunkturo vključila med možnosti, ki jih ponudniki zdravstvenih storitev lahko ponudijo bolnikom z alergijskim rinitisom.

Urinska inkontinenca

 • Stresna inkontinenca je težava z nadzorom mehurja, pri kateri gibanje – kašljanje, kihanje, smeh ali telesna aktivnost – pritiska na mehur in povzroči uhajanje urina.

 • V študiji iz leta 2017, v kateri je sodelovalo približno 500 žensk s stresno inkontinenco, se je udeleženkam, ki so prejele zdravljenje z elektroakupunkturo (18 terapij v 6 tednih), zmanjšalo uhajanje urina, pri približno dveh tretjinah žensk pa se je uhajanje zmanjšalo za 50 odstotkov ali več. To je bila stroga študija, ki je izpolnjevala trenutne standarde za izogibanje pristranskosti.

Z zdravljenjem povezana slabost in bruhanje pri bolnikih z rakom

 • Strokovnjaki se na splošno strinjajo, da je akupunktura koristna pri slabosti in bruhanju, povezanih z zdravljenjem, pri bolnikih z rakom, vendar ta zaključek temelji predvsem na raziskavah, izvedenih, preden so bile sprejete trenutne smernice za zdravljenje teh simptomov. Ni gotovo, ali je akupunktura koristna, če se uporablja v kombinaciji s trenutnimi standardnimi zdravljenji slabosti in bruhanja.

Astma

 • V študiji, ki so jo leta 2017 izvedli v Nemčiji, je bilo 357 udeležencev, ki so bili deležni rutinske oskrbe astme, naključno dodeljenih, da so prejemali akupunkturo ali ne, poleg tega pa so preučevali še 1 088 oseb, ki so prejemale akupunkturo zaradi astme. Dodajanje akupunkture k rutinski oskrbi je bilo povezano z boljšo kakovostjo življenja v primerjavi s samo rutinsko oskrbo.

 • Pregled 9 prejšnjih študij (777 udeležencev) je pokazal, da dodajanje akupunkture običajnemu zdravljenju astme izboljša simptome, ne pa tudi pljučne funkcije.

Depresija

 • Pregled 64 študij (7 104 udeležencev) o akupunkturi za depresijo iz leta 2018 je pokazal, da lahko akupunktura povzroči zmerno zmanjšanje resnosti depresije v primerjavi z običajnim zdravljenjem ali brez zdravljenja. Vendar je treba te ugotovitve razlagati previdno, saj je bila kakovost večine študij nizka ali zelo nizka.

Opustitev kajenja

 • Delovna skupina za preventivne storitve ZDA (USPSTF), skupina strokovnjakov, ki pripravlja z dokazi podprta priporočila o preprečevanju bolezni, v priporočilih o zdravljenju opuščanja kajenja, izdanih leta 2021, ni podala priporočila o uporabi akupunkture kot načina prenehanja kajenja, ker so bili na voljo le omejeni dokazi. Ta odločitev je temeljila na pregledu 9 študij (1 892 udeležencev) iz leta 2014, ki so preučevale učinek akupunkture na rezultate pri opuščanju kajenja za obdobje 6 mesecev ali več in niso ugotovile bistvenih koristi. Nekatere študije, vključene v ta pregled, so pokazale dokaze o morebitni majhni koristi akupunkture pri opuščanju kajenja za krajše obdobje.

Neplodnost

 • V pregledu iz leta 2021 je bilo ocenjenih 6 študij (2 507 udeležencev), ki so primerjale učinke akupunkture in navidezne akupunkture na uspešnost oploditve in vitro kot zdravljenja neplodnosti. Med skupinama z akupunkturo in navidezno akupunkturo ni bilo ugotovljenih razlik v deležu nosečnosti ali živorojenih otrok.

 • V pregledu iz leta 2020 je bilo ocenjenih 12 študij (1 088 udeležencev) o uporabi akupunkture za izboljšanje kakovosti sperme pri moških z nizkim številom spermijev in nizko gibljivostjo spermijev. Pregledovalci so ugotovili, da dokazi niso zadostni za oblikovanje trdnih sklepov zaradi različne zasnove študij in slabe kakovosti nekaterih od njih.

Sindrom karpalnega kanala

 • V pregledu 12 študij z 869 udeleženci iz leta 2018 je bilo ugotovljeno, da imata akupunktura in laserska akupunktura (zdravljenje, pri katerem se namesto igel uporabljajo laserji) v primerjavi z navidezno akupunkturo morda le majhen učinek na simptome sindroma karpalnega kanala ali pa ga sploh nimata. Ni jasno, kakšni so učinki akupunkture v primerjavi z učinki drugih načinov zdravljenja tega obolenja.    

 • V študiji iz leta 2017, ki ni bila vključena v zgoraj opisani pregled, je bilo 80 udeležencev s sindromom karpalnega kanala naključno razporejenih na eno od treh intervencij: (1) elektroakupunkturo na bolj prizadeti roki; (2) elektroakupunkturo na "distalnih" telesnih mestih, v bližini gležnja nasproti bolj prizadete roke; in (3) lokalno navidezno elektroakupunkturo z neinvazivnimi placebo iglami. Vse tri intervencije so zmanjšale resnost simptomov, vendar sta bili lokalna in distalna akupunktura boljši od navidezne akupunkture pri doseganju želenih sprememb v zapestju in možganih.

Vročinski oblivi, povezani z menopavzo

 • V pregledu študij akupunkture pri vazomotoričnih simptomih, povezanih z menopavzo (vročinski oblivi in z njimi povezani simptomi, kot je nočno potenje), iz leta 2018 so bili analizirani združeni dokazi iz prejšnjega pregleda 15 študij (1 127 udeležencev) in 4 novejših študij (dodatnih 696 udeležencev). Analiza je pokazala, da je akupunktura pri zmanjševanju pogostosti in resnosti simptomov boljša kot odsotnost akupunkture. Vendar se akupunktura ni izkazala za boljšo od navidezne akupunkture.

Osteoarthritis
Headache and Migraine
Myofascial Pain Syndrome
Irritable Bowel Syndrome
Chronic Prostatitis/Chronic Pelvic Pain Syndrome
Cancer Pain
Postoperative Pain
Sciatica
Fibromyalgia
Seasonal Allergies (Allergic Rhinitis or Hay Fever)
Hot Flashes Associated With Menopause
Asthma
Carpal Tunnel Syndrome
Infertility
Quitting Smoking
Treatment-Related Nausea and Vomiting in Cancer Patients
Depression
Science

Kako akupunktura deluje znanstveno?

Delovanje akupunkture ni povsem pojasnjeno. Vendar obstajajo dokazi, da ima akupunktura lahko učinke na živčni sistem, učinke na druga telesna tkiva in nespecifične (placebo) učinke.

 • Študije na živalih in ljudeh, vključno s študijami, ki so s slikovnimi metodami preverjale dogajanje v možganih, so pokazale, da lahko akupunktura vpliva na delovanje živčnega sistema.

 • Akupunktura ima lahko neposredne učinke na tkiva, v katera so vpičene igle. Ta vrsta učinka je bila opažena v vezivnem tkivu.

 • Akupunktura ima nespecifične učinke (učinke, ki so posledica naključnih vidikov zdravljenja in ne njegovega glavnega mehanizma delovanja). Nespecifični učinki so lahko posledica bolnikovega prepričanja v zdravljenje, odnosa med zdravnikom in bolnikom ali drugih dejavnikov, ki niso neposredno posledica vstavljanja igel. V številnih študijah je bila korist akupunkture večja, če je bila primerjana z nobenim zdravljenjem, kot če je bila primerjana z navideznimi (simuliranimi ali lažnimi) postopki akupunkture, na primer z uporabo naprave, ki vbode v kožo, vendar vanjo ne prodre. Te ugotovitve kažejo, da nespecifični učinki prispevajo k ugodnemu učinku akupunkture na bolečino ali druge simptome. 

 • V nedavni raziskavi je bil nespecifični učinek dokazan na edinstven način: pacientom, ki so med prejšnjo akupunkturo občutili lajšanje bolečin, so pokazali videoposnetek te terapije in jih prosili, naj si predstavljajo, da se terapija ponovi. Ta tehnika video vodene predstave je imela pomemben učinek na lajšanje bolečin.

bottom of page