top of page
Search
  • SZKMA

Vprašanje potrošnika: akupunktura na napotnico

"Slišala sem, da je mogoče dobiti napotnico tudi za alternativno metodo zdravljenja – akupunkturo. Zanima me, ali je to res. So nekonvencionalne metode zdravljenja res na voljo v okviru javnega zdravstva in katere? Kdo izda napotnico – specialist ali osebni zdravnik?"


Po pojasnilih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je akupunktura mogoča na napotnico kot metoda protibolečinskega zdravljenja. Napotnico lahko izda osebni zdravnik ali pooblaščeni specialist, po lastni strokovni presoji, če meni, da bolnik to zdravljenje potrebuje, in ne na zahtevo pacienta. Pojasnili so nam, da je protibolečinsko zdravljenje z akupunkturo v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja dovoljeno pri tistih bolezenskih stanjih, ki so posledica obolenja ali poškodbe mišičnoskeletnega ali živčnega sistema.


V določenih primerih je torej akupunktura na napotnico mogoča, saj je priznana kot komplementarna metoda zdravljenja v okviru storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Podobno lahko med komplementarne metode zdravljenja štejemo tudi magnetno terapijo (magnetoterapija) in manualno terapijo, ki ju izvajajo fizioterapevti.


https://www.zps.si/osebna-nega/zavarovanje-in-pravice-pacientov/9732-akupunktura-na-napotnico-7-8-2019

209 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page