top of page
Search
  • SZKMA

Konferenca kitajske medicine v Združenem kraljestvu 2024 - kitajska zeliščna medicina in seje yangshengYangsheng 养生 v prevodu "nega življenja" je sestavljen iz dveh besed yang (养), ki pomenita negovanje, podpiranje, pomoč, in shēng (生), ki pomeni življenje, obstoj in naravo. V tradicionalni praksi je vloga yangshengovega poučevanja bolnikov o različnih tehnikah samokultivacije, ki jih podpirajo na njihovi poti do zdravja. Prakse yangsheng lahko močno vplivajo na naše bolnike, zato so na letošnji konferenci med drugim organizirana srečanja o svetovanju glede življenjskega sloga, prehranskem zdravljenju, dihanju in gibanju. Poglejmo prispevke nekaterih letošnjih govornikov...

Danny Blyth MBAcC MRCHM - Prehranske formule in strategije: kaj nas lahko zeliščne formule naučijo o kuhanju in prehrani

Formule so že več kot 2000 let jedro kitajske zeliščne medicine. Ti recepti opisujejo in zdravijo pogoste klinične "situacije" ali skupine sindromov in ne posameznih sindromov, ki jih pogosto najdemo v učbenikih. Vsaka sestavina v formuli ima posebno vlogo v receptu, sestavine pa delujejo sinergično in ustvarjajo skupni zdravilni učinek, ki je večji od vsote posameznih sestavin. Te juhe, praški, tablete in eliksirji nam omogočajo edinstven vpogled v strategije kitajske medicine v njeni dolgi zgodovini, mnogi pa nam ponujajo lekcijo iz zgodovine, teorije in prakse kitajske medicine. Na tem srečanju si bomo ogledali, kako lahko nekatere od teh slavnih formul prilagodimo za pripravo okusnih jedi, primernih za naše paciente, in nam dajo nov vpogled v izbiro akupunkturnih točk.

Danny se že vse življenje navdušuje nad yangshengom in hrano kot ljubiteljski kuhar, raziskovalec in izvajalec kitajske medicine. Prepričan je, da na svetu ni lepšega kot zdrav domač obrok v dobri družbi. Skoraj 25 let je poučeval na Visoki šoli za integrirano kitajsko medicino. Njegova klinika v Cheltenhamu združuje akupunkturo petih elementov, kitajsko zeliščno medicino in številne vidike yangsheng. Skupaj z Gregom Lampertom je napisal knjigo Kitajska prehranska modrost.

Barva, ki jo povezujemo s pomladjo, je seveda sveža zelena - 青 -, zato če želite svoje telo "spomladansko očistiti", poskusite Dannyjev najnovejši recept "zelena zelenjava z ingverjem in česnom".

Sarah Price PhD MRCHM - Tako to počnem jaz - spremembe in preobrazba za ljudi s kronično vnetno boleznijo s pomočjo akupunkture in zelišč

To je razprava o praktičnih načinih, kako lahko izvajalec TKM pristopi k zdravljenju osebe s kroničnim, kompleksnim vnetnim zdravstvenim stanjem. To je pregled mojega postopka, ki vključuje raziskave, zdravljenje in spremembe življenjskega sloga, za katere bi bilo idealno, da bi jih pacient čim bolj upošteval. Kako lahko dosežemo spremembe in preobrazbo pri tolikšni kompleksnosti? Kaj lahko dosežemo, kako bomo to dosegli in koliko časa bo to trajalo? To predavanje naj bi potrdilo, kar že veste, in vam omogočilo nadaljnje učenje ali pa vas navdihnilo, da se naučite še več. Obravnavali bomo primere, vključno z vnetno črevesno boleznijo, endometriozo in revmatoidnim artritisom.

Sarah se je po pridobitvi kvalifikacij za akupunkturistko leta 1986 dodatno izobraževala na področju TKM in kitajskih zelišč. Po dveh potovanjih v Nanjing v letih 1991 in 1992 je začela poučevati na različnih britanskih in evropskih ustanovah za kitajska zelišča, med drugim je 25 let vodila tečaj kitajskih zelišč NCA. Sarah je magistrirala iz epidemiologije in objavila delo o vplivu terapevtskega odnosa na izid zdravljenja ter doktorirala iz akupunkture pri ženskah z rakom dojke, ki so bile deležne kemoterapije. V Edinburgu ima svojo ordinacijo.

Alex Jacobs MBAcC MRCHM - Zdravljenje vranice in želodca skozi letne čase s kulinaričnimi zelišči in prehransko terapijo

Ko vzamemo v roke knjigo o prehranski terapiji, nam le-ta pogosto poda dobre informacije o temperaturi (qi) in okusu (wei) vsake sestavine. Vendar pa je to znanje pogosto težko uporabiti za zdravljenje določenih bolezni, še manj pa jasno razumeti, kako ga uporabljati v vseh letnih časih. Alex vas bo vodil skozi osnovno logiko okusov zelišč iz Kanon interne medicine Rumenega cesarja in vam pokazal, kako to uporabiti pri sestavinah in receptih za zdravljenje motenj vranice in želodca, kot sta zastoj hrane in slaba prebava, ter kako se ti pristopi lahko spreminjajo skozi letne čase. V kratkem času boste pridobili močno logiko zeliščne medicine, ki jo boste lahko takoj uporabili pri kulinaričnih zeliščih in hrani. Spoznajte, kako ima duh vranice, yi, resnično oprijemljivo kakovost in kako je ključen za ohranjanje ravnovesja in zdravja. Predhodno znanje ni potrebno.

Alex Jacobs je akupunkturist, zeliščar, izvajalec masaže tuina, učitelj qigonga ter učitelj yangshenga in dietne terapije. Je izvršni direktor RCHM in eden od organizatorjev letošnje konference. Za akupunkturo je enako navdušen kot za zeliščarstvo in je klinični nadzornik za akupunkturo na City College of Acupuncture. Njegova strast do yangshenga in kitajske medicine za samopomoč se je začela med študijem mandarinščine, ko je živel na Tajvanu. Po vrnitvi v Združeno kraljestvo je ustanovil skupino London Chinese Medicine Meetup Group, da bi javnost učil kitajsko medicinsko samopomoč. Trenutno poučuje kitajsko prehrano in yangsheng na College of Integrated Chinese Medicine.

Peter Deadman FBAcC - Jutranji qigong

Začnimo dan s qigongom, da se osredotočimo in stabiliziramo, mobiliziramo celotno mrežo kanalov in sprostimo qi.

Peter je več kot petdeset let deloval na področju promocije zdravja, najprej kot pionir naravne/ekološke hrane (Infinity Foods), nato kot izvajalec akupunkture in kitajske zeliščne medicine, mednarodni učitelj, ustanovitelj in urednik/izdajatelj revije The Journal of Chinese Medicine, soavtor Priročnika akupunkture in avtor knjige Live Well Live Long: Teachings from the Chinese nourishment of Life Tradition (Živite dobro, živite dolgo: nauki iz kitajskega prehranjevanja izročila življenja). Že vrsto let vadi in poučuje qigong.

Če iščete navdih za qigong, si oglejte ta Acu videoposnetek.

Vas zanima vključitev kitajske zeliščne medicine (CHM) v vašo prakso? Pred tem je BAcC v sodelovanju z Registrom kitajske zeliščne medicine (Register of Chinese Herbal Medicine - RCHM) pripravil zabavno, praktično in poučno serijo spletnih seminarjev o različnih vidikih in pogledih na študij in prakso kitajske zeliščne medicine. Obiščite stran kampanje Let's Talk About ... Chinese Herbal Medicine (Pogovorimo se o ... kitajski zeliščni medicini) za spletne seminarje, članke Acu. in EJOM ter koristne povezave o nadaljnjem študiju kitajske zeliščne medicine.

Letošnja konferenca je veliko več kot le konferenca, saj je priložnost, da se zberemo, zberemo energijo namere in manifestiramo prihodnost, ki si jo ta odlična medicina zasluži. Vabimo vas, da ste del vsega, kar se bo letos dogajalo, da se povežete s kolegi zdravniki in se pri tem odlično zabavate! Celoten seznam govornikov si lahko ogledate tukaj.

O britanski konferenci kitajske medicine 2024

Pridružite se nam v soboto, 29., in nedeljo, 30. junija, na konferenci The UK Conference of Chinese Medicine 2024 na poslovni šoli Manchester Business School - All Saints Campus. Vstopnice rezervirajte še danes!

Pripravil Britanski svet za akupunkturo (The British Acupuncture Council)

Marec 2024

7 views0 comments

Comments


bottom of page